Pages

Wednesday, December 19, 2007

Focul
Nu mi-e frica sa declar ca “The Road” (Picador, 2007) a lui Cormac McCarthy, este o carte testamentara: intr-o lume distrusa de foc, ceea ce trebuie sa supravietuiasca este doar focul din noi. “You have to carry the fire” (pag. 299), ii spune tatal muribund fiului nascut odata cu Apocalipsa. “It’s inside you. It was always there. I can see it.

The Road” este o parabola a ratacirii conditiei umane. Intr-o America pirjolita de foc, in care frigul se lasa peste munti de cenusa, un tata si fiul sau urmeaza drumul, sau ceea ce a mai ramas din el, in cautarea a ceea ce ei cred ca ar trebui sa mai existe. Nu le-a ramas nimic in afara unor paturi ingramadite intr-un carucior, o copertina si un pistol cu doua gloante. Se hranesc cu resturi de mincare, in special conserve, gasite providential atunci cind sint convinsi ca vor muri de foame. Pe linga mincare, mai au norocul sa gaseasca si citeva galoane de benzina din care fac foc pe timpul noptii, sa se incalzeasca. Se adapostesc doar in locuri in care sa nu poata fi vazuti de “bad guys”, noua specie umana canibala. Stiu ca exista si “good guys”, asemenea lor, insa e bine ca si acestia sa fie evitati, pentru ca alminteri ar trebui sa imparta cu ei ceea ce au. Baiatul, nascut dupa foc, n-ar avea nimic impotriva sa-si imparta avutul; asa a fost crescut, cu povesti despre altruismul si bunatatea umana. Povesti, desigur, fiindca realitatea este cu totul alta...inspaimintatoare, terifianta. Chiar tatal sau, cel care il educa in spiritul umanitatii, se comporta ca un supravietuitor meschin; refuza sa ia cu ei un copil gasit pe marginea drumului, desi fiul insista, si doar cu greu se lasa induplecat sa ofere mincare lui Ely, strainul orb, batrin de nu mai tine minte, intilnit si el, undeva, pe drum. Ely, de altfel, e singurul personaj din carte care are un nume...biblic?? Elijah?? Desi orb, vede minunea existentei unui copil, intr-o lume in care nu-si mai inchipuia ca va vedea asa ceva vreodata.

McCarthy reuseste, printr-un limbaj simplu, aforistic, sa exploreze, in conditii extreme, relatia dintre umanitate, disperare, salbaticie, dragoste, tandrete si sacrificiu. “The Road” are ceva dintr-un poem. Este profunda, nu-i lipseste frumusetea si nici tristetea: “Perhaps in the wrold’s destruction it would be possible at last to see how it was made. Oceans, mountains. The ponderous counterspectacle of things ceasing to be. The sweeping waste, hydroptic and coldly secular. The silence”. (pag. 293)

Daca ma gindesc bine, “The Road” este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit anul asta. Iar Pulitzerul pentru fictiune il merita, cred eu, pe deplin!!

6 comments:

Anonymous said...

Asta citesc si eu acum, teoretic, Practic e pusa pe on hold pentru ca Midnight's Children este o carte mult prea egoista pentru a permite lecturi paralele. Sper sa o termin in vacanta de iarna (si pe Rushdie la fel)

anda grarup said...

@meropi, ai citit tot tot de Rushdie?? wow ...Am si eu pe hold The Corrections (am vazut ca si tu te-ai "apropiat" de ea de vreo trei ori:-))..plus "God of Small Things" (ai mai citit si altceva de Arundhati Roy)??...plus, plus, plus...hehe...timp sa fie de lectura!!!

Anonymous said...

Ah nu. mai am pana sa citesc tot de Rushdie, intentionez totusi. Ziceam ca sper sa termin cartea de acum. Midnight's Children e a parta sau a cincea pe care o citesc de el, dar am inceput-o fix in perioada asta cand am avut o mie alte chestii pe cap si seara, obosita fiind, nu reuseam sa ma concentrez mai mult de 10 pagini. Mi se pare ca Roy nu a mai scris alt roman, cel putin deocamdata. Tare as vrea sa mai scoata ceva, indienii astia au condei oricum :D

Anonymous said...

@ meropi: You speak my words. Rushdie e marea mea pasiune literara ;)
Cat despre Roy, vad ca a scris mai degaba eseuri, dar Wikipedia zice ca are 8 carti publicate. Si daca iti plac indienii ;) incearca si Kiran Desai.

Anonymous said...

Puteti sa ma ajutati va rog cu o informatie: De unde pot sa cumpar aceasta carte din Bucuresti?

anda grarup said...

Imi pare rau, n-am nicio idee cum ai putea sa gasesti cartea asta in Bucuresti. Am inteles ca traducerea romaneasca a aparut (va aparea???) la Humanitas. In engleza, ea poate fi achizitionata de pe amazon. Succes :)