Pages

Friday, December 11, 2009

Nebunie sau luciditate?
"The Bell Jar" e un splendid paradox: o cronica a nebuniei, scrisa cu luciditate. O carte a maturizarii, scrisa cu maturitate. O carte despre deprimare, scrisa cu inteligenta, sinceritate si curaj.

Sylvia Plath a avut curajul de a protesta impotriva limitarilor si presiunilor sociale: fizice si psihice. A avut curajul de a se impotrivi propriei conditionari umane. A vazut nu doar clopotul de sticla, ci si smochinul existentei sale. Un copac incarcat cu fructe, din care n-a putut culege decit una. A avut sinceritatea si onestitatea de a ramine-n viata atit cit inima a vrut sa-i bata.

Merita o mentiune speciala si lectura lui Maggie Gyllenhaal, a carei voce tinara, dar grava si pe alocuri aspra, completeaza fericit cuvintele.

4 comments:

Razvan said...

Este o carte care poti sa o faci cadou de Craciun sau transmite un mesaj gresit?

hopernicus said...

Bună seara. Felicitări pentru materialele postate!
Aș dori să vă propun o colaborare care nu va necesita mult timp din partea dumneavoastră și care va fi în avantajul cititorilor de proză de pe net.
Acum patru săptămâni am inițiat un proiect numit republica prozei și care este compus dintr-o retea de creatori de proză, tip atelier http://cititordeproza.ning.com/ , o bibliotecă dedicată prozei și prezentării autorilor și cărților lor http://cititordeproza.wordpress.com/
și o revista online dedicată scriitorilor pelerini de pe net.http://revistacititordeproza.wordpress.com/
Azi acest proiect este suținut de o sută de iubitori de proză și avem siguranța că numarul acestora va crește.
Propunerea în sine este cât se poate de simplă: postarea ca editor în această bibliotecă a recenziilor pe care le faceți pentru site-ul dumneavoastră. Postarea se face într-o singura categorie denumită 'Despre cărți? ' și va purta numele dumneavoastra sau al site-ului pe care îl intrețineti. Desigur aveți posibilitatea, dacă veți dori și când veți dispune de timp, să afișați acolo și articolele mai vechi. Puteți și participa la activitatea din atelierul de proza și un lucru foarte imporatant dorim să ne ajutați (în funcție de timp)cu materiale, ca redactor sau colaborator la revista Faleze de piatră, in special, pentru secțiunile Literatură universala, cartea lunii, autor prezentat.
Trebuie să vă spun că in cadrul acestui proiect se vor afla și alți creatori care întețin bloguri similare, considerând că nu trebuie sa existe invidii atunci când munca și pasiunea noatră se adresează cititorului și artei in genere. Acțiunile Cititor de Proza in general se angajează împotriva bisericuțelor litearare, găștilor literare în detrimentul valorii, al cititorului simplu și al creatorilor de proza.( nu e reclama, chiar credem in asta!)
Gândind că ceea ce dumneavoastră aduceți cititorului in genere tb să ajungă la acesta, vă vom posta link-ul ( la mine pe site http://hopernicus.wordpress.com/ este de sase luni) in toate mediile noastre de publicitate, proiectul nostru fiind sprijinit de peste douazeci de reviste sau altfel de angajări culturale.
Cam aceasta este pe scurt propunerea noastră și sperăm intr-o colaborare frumoasă, prietenească și de lungă durată.
Vă voi aștepta la republica Cititor de proza, de unde apoi vă pot da acces la bibliotecă ca editor. Adresa mea este emanuel.pope70@yahoo.co.uk
Cu respect și prietenie
Emanuel Pope

anda grarup said...

@Razvan, mie mi-ar fi placut sa primesc cartea asta (sau audiobookul) cadou. Nu, nu cred ca transmite un mesaj gresit.

@hopernicus, interesant proiectul vostru, am sa-l studiez. Multumesc pentru propunere si, inaintea oricarui angajament, va urez succes :)

stre said...

deci ar trebui sa fac un maare efort de vointa [wille] ca s'o citesc pe sylvia. e suficient de populara printre micutele fete cu inimi romantioase de la limbi straine sau litere - ca sa descurajeze orice approach rezonabil :)

anyway misto introducerea. nu pricep totusi ceva: o "maturizare" care se "impotriveste propriei conditionari umane"? how's that?