Pages

Friday, February 22, 2008

Motiv danez
Nu stiu altii cum sint, dar pe mine, anul acesta, sigur ma urmareste un motiv literar: Danemarca :-) Mi se pare incredibil sa fie taman Danemarca, mai cu seama ca nu prea am dat de ea prin cartile pe care le-am citit in ultimii zeci de ani (peste douazeci). Insa ca un facut, anul asta, din cele 6 carti citite, 3 faceau referiri la Danemarca.

Prima ar fi Pale Fire, in care tarimul Zembla ar fi un vecin al Danemarcei. De aceea si zemblana reprodusa de Nabokov suna a daneza agramata. Numele oraselor zemblane au si ele rezonanta daneza sau scandinava cel putin; ca Onhava, de exemplu, de unde “hava” vine de la “havn” care inseamna port.
A doua carte – a doua referire: Everyman si personajul cu acelasi nume a carui a treia si cea din urma nevesta era daneza. Un fel de Brigitte Nielsen: blonda, corp apetisant si minte putina. Doamna Everyman vorbeste din cind in cind daneza, inteligibil pentru mine :-)

A treia referire: Clubul putregaiurilor de Jonathan Coe. In aceasta carte exista un capitol intreg despre o vacanta petrecuta de unul din personajele principale in Danemarca, la Skagen, locul in care se intilnesc dramatic cele doua mari: a Nordului – salbatica si agresiva, cu cea Baltica – calma, linistita. Aici se mai arata cum sint danezii ca si gazde- afabili si politicosi - si cum vorbesc ei, scurt si la obiect, foarte la obiect, astfel incit cuvinte ca “morfar” ori “mormor” nu pot fi traduse doar intr-un cuvint intr-o alta limba (mormor=bunica din partea mamei, adica mama mamei si morfar= bunciul din partea mamei, adica tatal mamei).
O alta referinta daneza, de data aceasta, de acum vreo patru ani, este The Way to Paradise a lui Llosa, in care am descoperit perioada daneza a lui Gauguin care, casatorit cu o daneza, a urmat-o un an-doi, la Copenhaga, asta dupa ce numitul Koke s-a lasat de afaceri la bursa si s-a apucat de pictura.
Rasfoind si cea de-a 7-a carte de anul acesta, Cercul inchis, imi dau seama ca exista iar referiri la Danemarca, insa cum Cercul este o continuare a Clubului, mi se pare normal :-).....show must go on! 4 din 7!
PS. pantacreull, cind vii la vara in Ålborg, sa nu care cumva sa ratezi Skagen :-)

10 comments:

Unknown said...

Clar, ceva e putred in Danemarca. Ai putea sa recitesti Hamlet... :P

Anonymous said...

ai intrat la o idee - fandacsia-i gata. :))

vic

pantacruel said...

anda sau lilanda, ca nu mai stiu cum sa-ti zic.
in primul rad ca daca ajung vara asta in danemarca nu am cum sa ratez skagen. trebuie sa fie impresionant! :)
si in al doilea rand aveam impresia ca ma numesc simplu si frumos 'pantacruel' ci nu 'pantacreull' cum vad ca ma alinti... :) de la o vreme.
sau pantacreull inseamna ceva in daneza? :)
interesanta chestia cu motivele daneze. intr-o vreme si eu gaseam tot felul de motive prin filme si carti.
in ultima vreme insa, pantacruel(!) gaseste mai multe motive sa leneveasca in preajma acstor doua mari pasiuni ale dumnealui :)

anda grarup said...

@pantacruel, tre' sa-ti dau un miel, nu? :D Scuzele mele...ma gindesc ca sufar de o oarece forma de dysgrafie la computer, fiindca amestec frecvent literele-ntr-un cuvint...si nici macar nu observ asta pina nu-mi atrag altii atentia:-)

@vicule, parol daca n-ai dreptate!! Uite vezi, din fadacsie am si cazut in ipohondrie :-))

Unknown said...

si eu sufar de o atractie daneza de cand cu kierkegaard. apropo, sa stii ca mi-am facut teza de licenta pe kierkegaard. na, ca sa ma laud, ca si asa imi zic prietenii ca vorbesc numai despre carti si despre mine, despre ce gandesc eu, despre gandurile produse de creierul meu inselator ioc.

Unknown said...

iar eu mai sunt si fan iremediabil al lui Hamlet, pe care l-am citit de cel putin 10 ori. ce sa-i faci, daca sunt asa "clasic"?

anda grarup said...

@arthur, pot sa te-ntreb ce tema a avut lucrarea ta de licenta?? Io pot sa pun pariu ca a avut oarece tangente cu teologia :-))
Dac-ar fi sa exemplific modelul danezului, apai Kierkegaard ar fi ala!!
Hai sa-ti spun ca-n continuarea "Clubului", adica in "Cercul inchis" se vorbeste despre cum un personaj a ajuns sa tina un toast despre Kierkegaard la o nunta ...mai rau a fost ca l-a citat pe filosof taman in daneza :-))
PS Acu' vreo 2 ani, am avut o conversatie ff interesanta c-un danez cu o doua mastere - unul in fizica si altul filosofie -caruia ii placuse la nebunie de Eliade!!!

Unknown said...

@Anda. nu prea are tangente cu teologia. era despre polemica lui cu Hegel pe tema constiintei nefericite si a statutului transcendentei. pt kierkegaard, transcendenta este un abis, la care ratiunea nu poate sa ajunga pentru ca da in paradox. paradoxul, cum zice Kierk, este "pasiunea gandirii". ei, la Hegel in fenomenologia spiritului transcendenta trebuie sa fie eliminata pentru a depasi stadiul constiintei nefericite. e acolo un capitol foarte interesant despre relatia dintre stapan si sluga, iar eu am mers pe interpretarea lui Al. Kojeve.
mie din Eliade imi plac numai eseurile din tinerete, alea "provinciale".

anda grarup said...

Ok..imi dadeam io cu presupusu' gresit ca, din articolele tale (alea jurnalistice), ai fi studiat in foooarte amanunt critica lui Kierke la adresa religiei :-) De altfel, discutia mea cu danezu' ala fizician si filosof facea referire la Istoria Religiilor a lui Eliade.
Totusi daca-ti place Kierkegaard, inseamna ca si gindesti ca el, nu? :D

Unknown said...

e greu sa gandesti cum o face Kierk, e aproape insuportabil. mai ales ca el a si actionat asa cum a gandit, ceea ce nu este cazul la mine in multe privinte. poate ca si viata de acum e mai complicata, si-apoi, ca sa ma plang, eu n-am avut parte de averea lui Kierk.
In ce priveste Istoria religiilor, de fapt sunt doua: Tratatul si Istoria credintelor si ideilor religioase, mi-au placut, nu zic nu, dar mai degraba informativ.