Pages

Saturday, June 07, 2008

Boje moi
Am zis sa nu-l incep pe T.O.Bobe cu mult prea minunata si prea laudata lui vacanta de vara, asa ca m-am decis pentru Centrifuga (Polirom, 2005) – o cartulie care m-a ... bulversat. De ieri si pina azi, am citit-o de doua ori. E dinamica, provocatoare, ironica, subtila. Si chiar daca vorbesc de ea la singular, Centrifuga e, de fapt, un duet dintre o spirala si o bucla ce se dezvolta intr-un plan format de o axa a dragostei si una a despartirii.

Prima poveste, “Spirala”, e un sir discotinuu, suprarealist de cadre cinematografice din viata de zi cu zi a eu-lui personaj. Realitatea continua e descompusa in mici secvente de sine statatoare, deformata stilistic si lexical iar, apoi, etalata intr-un sir aleatoriu, deformat. Tehnica e chiar centrifugala, ca sa zic asa, fiindca intregul se roteste din ce in ce mai rapid, dizolvindu-se, separindu-se. Ideea asta de separare este explicita, dar nu si evidenta, in poemul de la pag. 32, al lui Friederich von Hausen, “Mîn herze und mîn lîp diu wellent scheiden”. Pacat ca redactorul de carte nu a incercat si o traducere a poemului (e drept ca-i scris in germana medievala, insa o googalire ferma, cu von Hausen ca subiect, iti ofera citeva pagini cu poemul transcris in germana contemporana): caci el, poemul, si insemnarea “dupa o idee de J.L. Borges” mi se par esentiale in intelegerea Spiralei. E vorba despre dualitatea contradictorie a fiintei umane; trupul vrea una, sufletul alta si, desi trupul se cere despartit de suflet, e condamnat pe viata sa il poarte. Si reciproc.

Trupul este meticulos redat prin descrierea rutinei zilnice: “De dimineata, cind m-am trezit, am cascat, mi-am scarpinat barbateste pieptul si am coborit in papuci, mi-am pus halatul pe mine si m-am dus la baie, unde am facut pipi, si pe urma am potrivit apa calda pentru dus.” si tot asa pina la lasarea serii cind “am imbracat pijamaua si mi-am pus halatul pe marginea patului sa-l am de dimineata la indemina. Am stins lumina, am intrat sub patura si dupa putina vreme am adormit”.

Dar sufletul…eheeei; pentru el exista viziuni, amintiri despre iubite, doruri neimpartasite, fraze cu rima, basme si povesti, sentimente exprimate-n cod binar, scrisori pentru fiul si fiica nenascuti si, in sfirsit, exista desprinderea: “pe cind stateam in felul meu contemplu, cu ochii-n bagdadia cu paiang, veni la mine, coborind din templu, chiar Beatrice, la principiul yang, si-mi spuse s-o urmez prin limbe ‘nalte, sa imi arate-n ceruri un triang. Santa Maria! ce picioare, ‘ncalte, avea, de n-atingea nici aburind cararea care ne ducea in alte prea diafane cercuri ce ne prind in jocul lor de forte centrifuge si ne-nvirtesc intr-un vertij. Pierind, abia apuc sa vad cum dinsa fuge in mult prea sfinta exaltare a desprinderii. In lumea ce ne suge, ne-om intilni spre-a ne centrifuga".

In cea de-a doua poveste, “Bucla”, sint abordate absurd subiecte precum dragostea, despartirea, erotismul, moartea, toate acestea centrifugindu-se in jurul lui nea Gica, cel mai mare si cel mai rapid frizer din lume care tunde simultan la sase scaune si rade-o barba dintr-o singura miscare. Nea Gica, frizerul, n-are niciun rival; nici printre fotbalistii de la Rapid, nici printre tenori. Nea Gica e stapinul parului, e dusmanul eternitatii, stapinul efemerului:

Eu nu doresc sa am urmasi.
Urmasii iti sufla in ceafa, ceea ce e,
daca nu pidosnic,
Cel putin scirbos.
Urmasii te calca pe calciie.
Calfele sint contigue cu ucenicii.
Ucenicii seamana cu femeile.
Ei vor mereu sa faca sa dureze.
Eu, nea Gica, am inaltat un monument mai efemer ca aerul
”.

Realitatea sociala si politica sint si ele, ca nea Gica, tinte ale ironiei: “Politia secreta cauta secretul succesului”, iar “Zirkus macht frei”.

Centrifuga nu e doar o carte-cartulie; e un joc. Un joc de limbaj (cu clisee cu tot), un joc de stiluri, un joc de text, un joc de perspicacitate. Pacat ca nu exista un cuvint inainte sau macar niste note explicative, fiindca astea chiar ar potenta valoarea cartii...zic io!

P.S. “boje moi” –asa se termina mai toate filmele rusesti in care iubitii se despart. “Boje moi”.

10 comments:

Anonymous said...

Regret ca n-am cumparat cartea cand se gasea. Acum n-am mai vazut-o la Carturesti. T.O.Bobe este unul din cei mai talentati prozatori contemporani.

anda grarup said...

turnavitu, incearca si la comenzi online, pe siteul Polirom. Acolo cartea e la 4 lei. Ehhh, si abia acum sint curioasa sa-i citesc lui Bobe vacanta...mi s-ar parea o schimbare de stil icredibila!!! :-)

Anonymous said...

da, e o schimbare de stil incredibila! eu am citit invers, intii vacanta si pe urma centrifuga. exista un text-compunere scolara si in spirala (parca in spirala, nu bucla, sper sa tin minte bine), dar tot nu poti sa-ti dai seama din el cum a iesit romanul.
mie mi-a placut foarte mult centrifuga, adica a zburat imediat in topurile mele de poezie, ceea ce nu ma asteptam, ma gindeam ca daca romanul e atit de misto, automat poeziile tre sa fie un pic mai putin. fraiera si eu, da' pe de o parte ma inteleg, ca nu prea se asteapta lumea in general sa dea la unu si acelasi autor si de o carte de poezie super-tare (Bucla, adica - dar si Spirala e misto, dupa capu meu)si de un roman ca ala. da' lasa, ca o sa vezi tu :)

anda grarup said...

@luciat, cind am ajuns la compunerea libera (din bucla), m-am gindit automat la vacanta de vara...insa cred ca ai dreptate, ca ce e-acolo e doar o bula din rahan!!:)))
Si chiar asa, de ce e bucla poezie??

Anonymous said...

m-am uitat - da, e din bucla. si nu seamana deloc cu romanul, de fapt. nu inteleg ce ma intrebi - adica cum de ce e poezie?

anda grarup said...

Fiindca mie "Bucla" chiar nu mi se pare poezie :-) Mai degraba un poem in proza?! Si sigur fac io gresit diferenta, din moment ce Bobe chiar a cistigat un premiu pentru poezie cu "Bucla"!! De aia intrebam, ca-s cam confuza cum e cu speciile astea literare :D

Anonymous said...

ce misto e poezia lui nea Gica frizerul!

Anonymous said...

aaaaaaaaa, paaaaaaaaaaaaaai, ce sa zic eu acuma? ia gindeste-te cum arata maldoror al lui lautreamont, scris acum, hat, o gramada de timp :)
poezie, poeme in proza, ma rog... :)

anda grarup said...

@ironistul, :-)) Cind iti (re)deschizi blogul??

@luciat, pai cre' ca Maldororu' arata destul de actual :D Chiar mi-am amintit ca am vazut niste gravuri ale lui Dali, din suita Maldoror, toamna trecuta, la Berlin. Foooarte faine..

Raluca said...

Anda,tocmai am terminat compunerea lui Luca si simt nevoia sa o zic tare taaaare:este o CAPODOPERA!!!Imi pare rau ca nu am comandat si ''Centrifuga''dar acum,dupa ''Cum mi-am petrecut vacanta de vara'' a devenit un ''must''!!!
Nu-mi vine sa cred cat este de bine scrisa cartea...Ce prozator incredibil,intelg ca de fapt e poet:)))!Si cat de autentic scrie folosind limbajul unui copil de clasa a IV-a,o zic ca una ce a lucrat in invatamant 12 ani. T.O.Bobe m-a facut sa rad cu lacrimi...chiar si in a doua-treia parte a cartii,cand lumea bietului copil incepe sa se destrame in ritm tot mai alert sunt fraze de un umor nebun si induiosatoare pana la suspin,iar incheierea m-a lasat cu lacrimi ''decat ca nu am plans deadevaratelea''(ca sa o zic in stilul lui Luca)...