Pages

Wednesday, June 18, 2008

Iar Chinaski
Are dreptate odin cind spune ca Posta (Polirom, 2004) e savuroasa. La fel de savuroasa ca si Factotum. De fapt, mi-e cam greu sa fac diferenta intre cele doua carti ale lui Bukowski: acelasi personaj betiv, afemeiat, misogin, obraznic, sincer si uman, Henry Chinaski, lupta pentru libertatea lui individuala intr-o lume nebuna, in care doar banii vorbesc. E drept ca-n Posta, faptele sint putin diferite, iar cartea chiar se bazeaza pe experienta lung’-a lui Bukowski de lucrator postal.

Iar ca sa fiu sincera, Henry asta Chinasky din Posta imi pare mai simpatic decit ala din Factotum. Mi se pare mai putin socant, mai putin cinic si mult mai uman. Parca nu-si mai baga picoarele in tot si-n toate si chiar ii pasa de ce se-ntimpla-n jurul lui. Ii pasa de bunul GG, lucrator model al Postei, care se stinge la datorie sub ochii nepasatori ai celorlalti, ii pasa de Betty , iubita alcoolica alaturi de fundul cald al careia dormise-atita ani, ii pasa de Joyce si de tristetea milioanelor ei, ii pasa de Picasso, ciinele prost si-i pasa, mai ales, de Marina, fetita lui cu care, uneori, se joaca :-))

M-a luat valul. M-am imbatat tot mai rau si am umblat beat cui, beat ca un porc. Am ajuns chiar cu un cutit de macelarie la gitlej int-o noapte-n bucatarie si apoi m-am gindit, usurel batrine, poate ca fetita ta o sa vrea s-o duci la Zoo. Inghetate, cimpanzei, tigri, pasari verzi si rosii, si razele soarelui coborindu-i pe crestet, soarele coborind si tirindu-ti-se printre firele de par de pe brat, usurel, batrine...

Nu stiu ce-as mai putea scrie in plus?? Decit ca, la fel ca si Factotum, Posta e o carte care te cucereste prin simplitate, umor si ...tragism; dar care te si enerveaza prin misoginism :-))

16 comments:

Liviu said...

In ce-l priveste pe Bukowski, cred ca cea mai tare carte de proza a lui e "Povesti despre nebunia obisnuita", cu toate ca e proza scurta. In comparatie cu acest volum "Factotum" mi s-a parut a fi un om langa un zgarie-nori. "Posta" n-am citit-o insa o voi face in curand. Nu ma astept insa sa fie cine stie ce; cred ca l-am inceput cu ce putea el mai bun...

anda grarup said...

liviu, n-am citit povestile!! De Chinaski insa nu ma las, ca sa vad pina unde pot merge variatiuni pe acceasi tema :-)

Unknown said...

Daca tot ai adus vorba de misoginism iti recomand "Femei", de acelasi autor.

anda grarup said...

@dedes, adica tu frei sa ma-nerfez, asa ceva??? :-)) Am sa citesc si Femei, promit!!!

pantacruel said...

cand oare o sa ma apuc si eu de chinascki asta de care aud numai lucruri... bune,
nu stiu.
mi l-a laudat dedes, mi l-a laudat lilanda, apoi iara dedes, acum anda garup. pai usurel, usurel, dar pana cand batrane? :) pana cand?

dragoş c said...

io am citit doar factotum, mi s-a parut un roman "de duzina", poate nu chiar asa, dar nu pot spune ca e pe placul meu. a fost amuzant, dar m-a pierdut, ca cititor. nu e genule meu, pur si simplu...

vio said...

foarte faina e si Ham on Rye (eu ma lupt cu ea, ca-s lenesa si e si-n germana, deci am de-a scuzeee). sint un soi de amintiri din copilarie, ceva mai soft (adica o lasa molcut cu sexul, datorita virstei, pina la un punct :) ), dar splendid scrise. parerea mea, logic. :)

Anonymous said...

Bukowski traieste la un nivel foarte jos, asta se stie. numai ca este un geniu care traieste la un nivel foarte jos. iar asta nu se prea stie. ceea ce povesteste el nu are nici o semnificatie, este intr-un fel naratiune pura, pentru ca nivelul la care traieste el nu prinde semnificatiile. Bukowski da uneori senzatia ca traieste ca un animal, fara suprastructura. el reduce omul la statutul de animal, iar aceasta experienta este cu totul singulara. pana si poezia care iese de-aici este animalica, adica despuiata de semnificatie. ce-a trait Bukowski este o experienta-limita, a avut un curaj extraordinar si de asta eu cred ca este un geniu. in plus, a avut curajul ca, neparticipand la viata literara, sa si scrie oarecum neliterar, riscand sa fie ignorat, sa fie considerat un non-scriitor.

anda grarup said...

@dragos, ce sa zic: desi "usurel" la stil, Bukowski nu-i usor de digerat la nivelul ala al naratiunii de care zice arthur (Ironistul :D). Si da, intr-adevar, Chinaski traieste asemenea unui animal; insa intr-o lume animalica, el pare a fi cel mai uman.
@vio, astept cu interes insemnarea despre Ham on Rye; cind o fi sa fie :D Am inteles ca ar fi cea mai buna carte a lui Bukowski!!

vio said...

o Anda, ma tem ca n-o sa fie nicio insemnare, ca am lalait mult cartea si asta o pune obligatoriu pe lista de recitit cindva, dar nu acu-acu...:(

dar daca scrii tu, comentez si eu in caz ca am vreo idee:)

sau mai stii? vedem:P

URBANCOLIA said...

daca ai timp sa mergi , sint doi prieteni ai mei - si poti, te rog, sa-i si saluti din partea mea?:) mersi
-
That's My Side

Koh-i-noor is proud to present the video, That's my Side by Renee Gertler and Josh Greene.

That's My Side is a collaboration between San Francisco based artists (and married couple) Renee Gertler and Josh Greene. For this exhibition in Copenhagen Gertler and Greene are making a video that takes collaboration as its subject. As a married couple nearly every aspect of their lives are fused. But despite the fact that they are both artists, the work that they each do is distinctly separate and their own. Of course they regularly consult each other for aesthetic and conceptual advice, but they do not collaborate. Until now that is.

That's My Side forces Gertler and Greene to take a look at their individual practices and figure out how they may fuse them into one coherent exhibition. Over the course of several months they have been having extended discussions via email and Gmail chat about how they can possibly collaborate. At times the dialogue has been tense and frustrating, yet also revealing of where they each are in regards to their careers at this particular moment.

Gertler and Greene have taken these emails and Gmail chats and used them as the basis for a dramatization of the conversation that they have been having. The video, That's My Side will feature the Danish actors, Penille Albæk Andersen and Jakob Knudsen from the Statens Teater Skole playing the roles of Gertler and Greene. The video will be in Danish with English subtitles.

We hope to see you for the opening at Koh-i-noor on
Friday June 27, 5-8 pm

Exhibition Period: June 27 – July 6, 2008
Thursday – Sunday 2-5 pm

For more information, please contact:
heidihovepedersen@gmail.com
cell no. 3042 8727

Koh-i-noor
Dybbølsgade 60
DK-1721 CPH V.
www.koh-i-noor.org





The exhibition is sponsored by
the Danish Arts Council Committee for International Visual Art.

Unknown said...

@anda: da, este cel mai uman. aici este un interviu cu Bukowski: http://www.youtube.com/watch?v=r1e5Jeh2Fk0

anda grarup said...

@urbancolia, daca ajung pina-n iulie la Copenhaga si daca ma vad cu Gertler si Greene, nu ratez io ocazia sa-i salut din partea ta!! :D Si cred ca filmul e intresant si, mai ales, neconventional, din moment ce fu ales de Heidi Hove Pedersen pentru expozitia de la Koh-i-noor.

@søren, merci frumos de link!! De acolo am ajuns si la Confesiuni si la poemul despre Linda, dupa citirea caruia, Bukowski izbucneste-n plins!!! Sa mai zici ca-i misogin!!!

Anonymous said...

ma bucur ca ti-a placut linkul. de fapt, cred ca ceea ce imi place la Bukowski este faptul ca nu-i doar un scriitor, ca trece dincolo de literatura.

Diana Adela Martin said...

da, incearca si 'femei'. aici e chinaski-ul meu favorit.
si mai sunt si poemele
famouspoetsandpoems.com/poets/charles_bukowski/poems

anda grarup said...

@diana, "Femei" e urmatorul Bukowski pe lista mea...prea mi l-a recomandat dedes si tu; iar siteul cu poeme e faiiin!! Asa, cite unul pe zi :-) Mersi mult.