Pages

Wednesday, August 20, 2008

Eseu despre minciunile femeilor
Se poate compara o suprema minciuna masculina, strategica, elaborata, antica, asa cum e discursul lui Cain, cu dragalasele minciuni feminine care nu ascund niciun scop si nicio inselaciune, ba nici macar un interes personal?”, se intreba Ludmila Ulitkaia in “Minciunile femeilor” ( Humanitas, 2006). Si tot ea, aparent retoric si avind-o drept exemplu pe incapatinata Penelopa, tese si etaleaza un colaj de minciuni dragalase, feminine, aparent inutile si inofensive, al caror singur fir e Jenia.

Jenia, femeia onesta, matura, aflata la virste diferite si in anturaje diferite, sufera, se scandalizeaza, intelege sau pur si simplu ramine indiferenta la auzul unor fantezii cind credibile, cind pur si simplu inimaginabile. Incepind cu napastuita Irene - care si-a pierdut primii 4 copii in conditii tragice, urmind cu Nadia cea inocenta - ale carei momente teribile de viata il au ca martor pe fratele Iurocika, apoi cu Lialka nimfeta, continuind cu Anna Veniaminovna – academiciana poetesa si, in sfirsit, cu prostituatele din Zürich, Jenia se educa in minciunile femeilor. De la stadiul de credula, ajunge la state of the art; ajunge sa practice minciuna cu sine insasi, invatind astfel arta de a trai.

Si pina la urma, minciunile femeilor sint chiar atit de inutile?? Nu. Ele ascund ceva; o absenta, un vid. Ele reinventeaza viata, o cosmetizeaza. Minciunile femeilor par a schimba, pur si simplu, perspectiva vietii!! Oare??

PuSeu’ personal despre minciuna: in Malta, am aflat ca minciuna e, cumva, o a doua natura a omului, barbat sau femeie; e o “variabila de stat”. In nordul Europei, minciuna e aproape-o crima; putini o iau in calcul...si e aproape incredibil ca cineva sa minta. Mai ales dezinteresat!!
PS2, ca sa nu mint: coperta editiei mele nu-i asta, ci una albastra, cu o dummy c-un boa rosu la git :-)

7 comments:

pantacruel said...

ce s-ar face, oare, barbatii fara minciunile elaborate ale femeilor?! :))

Anonymous said...

acum o citesc si eu:)

anda grarup said...

@panta, ar minti (si) mai prost?? :-))

@puck, e fain studiul, nu? Insa io tot nu cred ca minciuna inutila e...exclusivitate feminina!!!

Anonymous said...

gata, am terminat cartea. nu stiu daca a vrut neaparat un studiu. nici nu m-am gandit, am citit-o ca pe o carte cu o idee centrala. a fost ok:) , coperta mea are niste andrele si sepotriveste perfect, mai ales ca uneori erau cusute cu ata alba. faza e ca la ultima povestire, dupa ce am terminat-o (panicata putin) mi-am dat seama ca nu stiam care e minciuna! :D

tu stii?

anda grarup said...

Io am inteles ca minciuna e promisiunea ei ca se va sinucide, atunci cind va fi in stare. Si tocmai minciuna asta e, de fapt, cea care-o tine-n viata!! hmm, tu ce zici?

Anonymous said...

da, hm, logic ar fi fost ca ultima povestire sa fie cu o minciuna de-a ei. eu ma gandisem ca poate femeile alea doua care spuneau ca au invidiat-o si au urat-o mint. or fi mintit ca sa o ambitioneze, s ao trezeasca al viata. nu stiu daca e asa. autoarea asta nu are email? :)))) sa ne lumineze

日月神教-向左使 said...

ssd固態硬碟 外接式硬碟 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 關島蜜月 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 記憶體 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 美國置產須知 隨身碟 花蓮民宿