Pages

Sunday, November 02, 2008

Absurdistan indian
Cine n-a auzit de boomul asiatic? Malayesia, Coreea de Sud, India, China? Si daca “tigrul Malayesiei” a fost pus la pamint in anii ’90, nu acelasi lucru se poate spune acum despre India si China, regine ale outsourcingului. Doar ca intre tigrul alb indian si China cea galbena exita o mica-mare diferenta: “democratia”. Taman pe asta vrea sa sa puna accent personajul lui Aravind Adiga, Balram Halwai, numit cindva “The White Tiger” (Atlantic Books, 2008), in emailul lung de 7 zile pe care i-l adreseaza premierului chinez Jiabao.

Vizita in Bangalore a oficialului chinez ii ofera lui Balram nu doar prilej de a impartasi, cu cineva aparent interesat, o experienta profesionala cit se poate de personala, dar si oportunitatea de a se confesa. Caci indianul, antreprenor la “The White Tiger” -companie de transporturi de succes- este un criminal; unul cautat de politie, dar imposibil de gasit, fiindca Balram a avut inteligenta de a trece din lumea “intunericului” in cea “a luminii”.

Printr-o proza directa, satirica, cinica si fara nicio urma de subtilitate, Aravind Adiga se lupta, in “The White Tiger”, cu ceea ce inseamna “democratia indiana”: spirit de casta, coruptie, rapacitate, dar si creativitate. Iar Balram Halwai este un produs made in India 100%. Acea Indie segregata in caste; jumatate stralucitoare, jumatate mizerabila; jumatate educata, jumatate analfabeta; jumatate bogata, jumatate muribunda. O Indie in care si cele mai curate idealuri se murdaresc si in care singura sansa a celor din “intuneric” de a fi priviti drept oameni este banul.

Balram porneste de jos, din intuneric, fiul fara nume al unui conducator de ricsa. La scoala promite (datorita istetimii sale dar si a cunostintelor despre Marele Socialist), insa este curind retras si pus la munca de bunica paterna, pentru a intretine numeroasa familie si vaca sfinta din ograda. Invata sa sofeze si are norocul sa fie angajat, ca sofer desigur, de Mr. Ashok, proaspat venit din America, democrat si insurat cu o...o necredincioasa, necuviincioasa, o americanca, ce mai!! Insa parerea minunata despre Mr. Ashok dispare rapid de indata ce constiinta acestuia e corupta, de indata ce sotia (care dovedeste a avea constiinta) il paraseste, de indata ce Mr. Ashok mituieste si iar mituieste si iar mituieste guvernanti. Asa ca Balram decide si ucide cu singe rece, fura mita si purcede la Bangalore, “the world’s centre an technology and outsourcing”, unde mituieste si reuseste.

The White Tiger” e o poveste despre capitalism si democratie, spusa de cel mai fidel votant al Indiei care nici macar nu a trecut vreodata pragul unei cabine de vot. O poveste amara despre un succes indian; un succes care, din cauza “democratiei”, nu are sorti de izbinda in fata “omului galben” comunist.

Aravind Adiga arata o Indie care seamana teribil cu Absurdistanul lui Gary Shteyngart. Stilul lui direct e plin de spirit, e acid, insa n-are nimic din eleganta clasica a lui Naipaul, din sensibilitatea lui Roy ori din vivacitatea si stralucirea lui Rushdie (asta ca o comparatie cu alti Man Booker Prize Indians pe care i-am citit). Pe mine, una, “The White Tiger” nu m-a impresionat.

6 comments:

pantacruel said...

pe mine, in schimb, m-a impresionat (ca de fiecare data) comentariul tau :)

povestea erolui de aici are ceva (pana la un punct) din lakshmi mittal, celebrul miliardar indian, plecat si el dintr-o cocioaba in care dormea pe jos si ajuns in topul primilor 5 bogatasi ai lumii.

am inteles, nu o sa citesc cartea. si oricum coperta este revoltatoare! as fi pariat ca e carte de colorat ;)

anda grarup said...

si io vroaim sa comentez coperta, total lipsita de originalitate (parc-aduce cu copertile lui Safran Foer) si de gust :) Da' ma rog mai sint si alte editii!!

de domnu' mittal ala, nici n-am auzit!

Anonymous said...

Salut. Imi place foarte mult cum scrii. Ai fi interesat sa facem un link exchange?
Id mess/mail: andrei_the_wise@yahoo.com
blog: www.varby.ro
Daca esti de acord astept un raspuns pe mail.
Daca nu te intereseaza imi cer scuze ca te-am deranjat.
Sa avem bafta la trafic!

Unknown said...

pe mine nu m-a atras cartea din start, de la coperta la titlul. there just was no chemistry. cel mai dezamagitor booker "in ages" aproape. daca as fi fost eu in juriu, bookerul i-ar fi revenit cartii asteia -> http://en.wikipedia.org/wiki/A_Fraction_of_the_Whole pe care nu am citit-o, dar simt ceva good vibes dinspre ea :P

anda grarup said...

@meropi, suna bine prezentarea cartii lui Toltz :)

N-am inteles insa daca pe asta cu tigru' ai citit-o pin' la urma!! Ca dezamagitoare este!!

Unknown said...

Da, m-am exprimat cam ambiguu, nu am citit-o si nici nu am de gand, din motivele enuntate mai sus.
Am zis ca e un Booker dezamagitor, pentru ca de obicei, in fiecare toamna anuntarea castigatorului imi starnea curiozitatea. Anul asta nu a fost deloc asa. Am fost dezamagita si pentru ca eram destul de convinsa ca o sa ia A Fraction of the Whole, sper sa fac rost de ea cat de curand sa vad daca e atat de buna pe cat pare :)