Pages

Sunday, September 09, 2007


Absurdistan,
de Gary Shteyngart
…o alta-mi abordare a topului 10 cu cele mai bune aparitii in 2006. O carte care m-a contrariat. O carte stil Borat, cu scene rupte parca din Confederatia imbecililor dar parca si din Ferdydurke. O carte despre absurdul si grotescul trecerii de la comunismul salbatic la capitalismul si mai salbatic. O carte obraznica despre politica, sex si multiculturalism.
Protagonistul Absurdistanului este Misa Vainberg, aka Snack Daddy, aka porkyrussianlover, un tinar de 180 de kilograme... dar fiul celui de-al 1238-lea bogatas rus:-) Misa, in ciuda staturii masive, nu este lipsit de inteligenta si nici de sensibilitate. Studiaza multiculturalismul la Colegiul Accidental din New York, iubeste la disperare o negresa latino din Bronx si are psihiatru personal. Se vede insa dramatic despartit si de colegiu, si de iubita si de psihiatru atunci cind tatal sau ucide un om de afaceri american si-si transforma fiul in persona non grata pentru American Visa. Ca urmare, Misa ramine captiv in St Petersburg unde-si traieste viata oligarhic, din petrecere in petrecere, avind uneori idei filantropice si crize de depresie. Gindul de a se intoarce in New York nu-l paraseste insa si, atunci cind tatal este ucis la rindul lui de mafia ruseasca, Misa incearca sa gaseasca o solutie pentru a ajunge fie si cu doar citeva grade longitudine mai aproape de America visurilor sale. Pentru asta se deplaseaza in Absurdistan, o tara petroliera aflata, undeva, intre Rusia si Iran, de unde-si cumpara un pasaport de belgian. Ghinionul il urmareste insa mai departe, caci in Absurdistan izbucneste razboiul civil. Partile beligerante sint doua grupuri etnice de crestini a caror schisma e generata de orientarea diferita a postamentului pe care sta crucea. Apoi, iubita latino il anunta prin email ca-l paraseste pentru un profesor obscur, pe numele lui, Jerry Shteynfarb ;-) Asa ca lui Misa, rus prin nastere, evreu dupa circumcizie, american prin idealuri si proaspat belgian prin coruptie, nu-i ramine altceva de facut decit sa se consoleze in bratele unei etnice focoase ... de unde ajunge mai apoi, nici mai mult, nici mai putin decit ministrul afacerilor multiculturale din Absurdistan!
Cu un umor abraziv si cu un limbaj care uneori frizeaza vulgarul, Shteyngart reda nebunia erei postsovietice, ridiculizind un mod de viata in care traditia si minunile Americii nu-si gasesc niciun fel de echilbru. Ridicole sint si personajele, fie ei evrei, rusi, etnici absurzi, americani ori belgieni. Toate creeaza situatii grotesti, absurde, inimaginabile. Sexul este si el la fel de absurd, as zice chiar imund din cauza limbajului grosier. Recunosc faptul ca m-au socat scenele hardporno din Absurdistan, nu neaparat pentru situatii, cit pentru colectia de cuvinte tari scrise in ruseste, dar care exista si pe romaneste in aceeasi arie a exprimarii ce nu prea are-a face cu literatura. Pe de alta parte, cartea nu duce lipsa de citate frumoase. Ca de pilda, “Libertatea este anatema visurilor nutrite in captivitate”, o idee care reda perfect esenta romanului.
O carte de trei stele.

No comments: