Pages

Thursday, November 22, 2007

Din leapsa-n leapsa
Uite-asa, ma trezii pleznita de-o leapsa…ba nu de doo :-) Ca sa spun drept, citisem provocarea lorenei catre luciat si, mai acu’ vreo doo zile, m-am trezit intrebindu-ma ce-as vrea io de Mos Craciun sau de responsabilul cu dumnealui!! Mi-a fost cam greu sa fac o lista exhaustiva (hehehe), asa ca m-am lasat pagubasa fiindca oricum, nimeni nu-mi da mie leapsa!!! Da’ uite c-o patii!! Ca urmare, mi-am luat inima-n dinti sa zic ce vreau:
1. carnet de sofer, caci aci unde stau nu mai merge cu taxiu’!!
2. o idee remarcabila, extraordinara, nemaipomenita despre cum sa abordez designu’ de tractoare
3. mai multa aplecare spre o anumita limba straina care sa-mi faciliteze citirea lui Kierkegaard in original (chiar am o ruda care se numeste Søren Kierkegaard dar care, din pacate, nu scrie, ci face caramizi :-))
4. un nr. peren de CI sau BI, ca sa nu mai am probleme cind imi trimite Poliromu’ factura
5. Nurofen pentru raceala si gripa....cam vreo 40 de tablete
6. 50 de lectii de croquis cu model cu tot
7. colectia de 4 discuri Europa a lui von Trier care nu se mai gaseste nici macar la biblioteca
8. o reducere de maaacar 25% la periaj dentar pentru ciinele meu, Ilie
9. o excursie in Islanda si, implicit, o baie in apa de gheizere
10. o excursie luuuunga, da’ luuuunga de tot pentru vecinii mei care tund, la 6 dimineata, gradul viu
11. o geanta din piele neagra, nici prea mare, nici prea mica, fix de 15,4”, care poate fi purtata in diagonala si care sa nu se balabene in timpul pedalatului (pe bicicleta)
12. o caciula de lina, din aia cu clape si cu motive norvegiene, si
13. niste sosete cu nanotehnologie, asa cum am vazut la colegu’ meu neamt, ca sa nu mai am nicio problema cu inghetatu’ talpilor.
Mai departe dau leapsa urmatorilor: vic, fictionaddict, hobbitul si dan sociu :-)

In ceea ce priveste leapsa de la cinabru cu top 10 carti recomandate, ma adun si zic asa:
1. “Ulysses” de James Joyce, o carte nu usor de citit. Eu am inceput-o de doua ori, pina am dat de schema lui Linati care m-a desteptat..deodata!
2. “Dialogurile” lui Platon, o carte despre intelepciune care pe mine ma inspira ori de cite ori sint in pana de inspiratie.
3. “Daniel Martin”, de John Fowles…despre care, sincer, nu-mi mai amintesc mare lucru decit ca m-a tulburat profund atunci cind am citit-o...hehe, acu’ multi ani in urma
4. “Steaguri in tarina” a lui William Faulkner, o carte cumva stingace, dar cuceritoare prin temele abordate
5. “Cel mai iubit dintre paminteni”, Marin Preda, un roman pe care l-am citit cu aceeasi placere si in varianta cenzurata si in cea ne si pe care-l consider o capodopera a literaturii romane (parerea mea :-)
6. “Ostinato” al lui Paul Goma, o carte pur si simplu coplesitoare despre libertate
7. “Toba de tinichea” a lui Günter Grass, un roman dintr-o bucata despre cel de-al doilea razboi mondial, in care fictiunea, realitatea, dramatismul si umorul se imbina intr-un echilibru greu de anticipat.
8. “Portocala mecanica” , de Anthony Burgess, o carte cit se poate de actuala, despre limitele extreme ale raportului proprie vointa/constringere sociala.
9. “Colti Albi” , de Zadie Smith , o satira despre multiculturalism, integrare si defensiva sociala si
10.“The Time Travelers’ Wife”, de Audrey Niffenegger…un roman de dragoste cu totul si cu totul deosebit!!!
As mai adauga io niste carti de antropologie de Lucy Suchman si Tom Ingold...insa mai bine ma abtin si dau leapsa mai departe lui: ironistul, puck si alexandra :-)

20 comments:

Anonymous said...

Multumesc pentru lista ta, chiar foarte faina.

Anonymous said...

aaa, pai, eu sint blogoflender. n-am unde sa raspund la leapsa. m-am scos. :D
si vezi ca ai gresit: cartea aia se numeste colt alb, la singular, si e de jack london. :D

vic

anda grarup said...

@cinabru, cu maaare placere, dar sa stii ca a fost cam greu :-)

@vic, loool...abia acum imi dau seama cum am facut io dintr-o dantura perfecta niste colti!!! Macar bine c-au ramas albi...da' imi asum greseala si chiar n-o modific, na!! :-)
Daca n-ai blog, nu-i bai, poti posta aici wishing listu':-)

pantacruel said...

daca tot zici ca te asemeni, oarecum,
cu pantacruel,
te-am trecut la blogrol.
ca sa te si citesc :)

Anonymous said...

Acum mi-am dat seama, puteam si eu sa ii cer lui Mosu o vacanta pentru vecini. Ai mei fac baie la 6 dimineata! Cu bulburuci multi. :))

Cum e cu limba lui Kierkegaard? Progresezi?

Anonymous said...

Acum mi-am dat seama, puteam si eu sa ii cer lui Mosu o vacanta pentru vecini. Ai mei fac baie la 6 dimineata! Cu bulburuci multi. :))

Cum e cu limba lui Kierkegaard? Progresezi?

Anonymous said...

chiar: cum se spune bulburuci in limba lui kierkegaard?

vic

anda grarup said...

@Vera, progresez, progresez, da'-ntr-un ritm festina lente :-) Si s-avem pardon, pot sa pun pariu ca bulburucii tai sint mai silentiosi ca fierestrau' electric al vecinilor MEI!!! da??? :-)
@vic, ia sa bag o licenta!! bobler-uci!!

Anonymous said...

Hahaha, am ris cu bulburuci!

Pai bulburucii vecinilor mei zau ca ar concura cu o masina de tuns gazonul. E greu de imaginat (si nici macar eu nu vreau sa-mi imaginez femeia-barbat care locuieste deasupra mea avintindu-se intre valuri!) Crede-ma, e criminal.

M-am prins si eu cam tirziu ce era cu cititul in engleza. Fain! E plina tava cu bunatati acolo unde esti. Am vazut eu ce tavi pline erau si colea, la Budapesta...

Unknown said...

dupa cate stiu, exista o editie kierkegaard in engleza. dar exista si in romana cateva traduceri din care iti poti face o idee despre el (cred ca stii). Boala de moarte mi se pare foarte tare, dar Jurnalul seducatorului este interesanta. kierkegaard e un scriitor care te face sa te gandesti la el si nu la cartile lui. daca afli coordonatele vietii lui, incepe sa te pasioneze.

anda grarup said...

@arthur, n-am stiut ca "Boala de moarte" a aparut la Humanitas; in schimb am auzit de "Jurnalul seducatorului". Doar am auzit:-)) In mod direct, am citit "Either/Or" si indirect am citit multe despre Kierkegaard, via Wittgenstein...cum altfel??
Insa am ideea asta fixa, sa-l citesc in original :-)) (mi-am amintit de Jurnalul de la Paltinis in care am aflat cum i-a pus Noica pe Plesu si Liiceanu sa invete germana, fie doar ca sa-i citeasca, in original, pe filosofii germani)

Unknown said...

da, nu ai fi singura care sa invete daneza cu dedicatie pt Kierkegaard. daca nu ma insel, Rilke a facut acelasi lucru. in ce priveste Jurnalul de Paltinis, a fost o perioada cand credeam cu sfintenie tot ce scrie acolo. dar mi-a trecut intre timp. personal, am nevoie de ganduri, chiar si mestecate de altii prin traducere, nu ma supar deloc daca e traducere. sa citesti o carte de kierkegaard, chiar si in romana, e un lucru dificil. de pilda, Farame filosofice, care este o polemica la hegel, e aproape la fel de grea ca fenomenologia spiritului. deci, n-am o problema ca e traducere, ca eu inteleg ca sunt baiat destept. :)

anda grarup said...

Arthur, ahhh…sa nu exageram :-) Nu sint io Rilke sa invat daneza doar pentru Kierkegaard!!! Mi-as dori totusi sa am mai mult timp si chef sa citesc in daneza, astfel incit sa ajung la nivelul ala incit sa-l inteleg pe Kierkegaard si fara traducere!! Deocamdata ma descurc in limba asta cu ziarele, codu’ rutier si cu lecturi nu foarte solicitante (Peter Høeg, de exemplu...ba chiar si pe Ibsen l-am citit pe daneza- ceea ce e ca si cum l-as fi putut citi pe norvegiana :-)
Da’ cu listuta ta ce se-aude??

Unknown said...

a, ce frumos ca stii daneza! pai, atunci ar fi pacat sa nu ajungi sa-l citesti in original. am auzit ca jurnalul lui e tare de tot. si mai sunt si altii, andersen, despre care kierk a si scris (polemic).
dar despre ce listuta e vorba, iarta-ma ca am uitat?

anda grarup said...

daaa...Andersen a fost un special :-) Foarte special!!
Vorbeam de listuta de leapsa "top 10 carti ale Ironistului"!!! Acu' sa te vaz!! :-)

Unknown said...

Lista de filosofie (modernă) a Ironistului:
Alexandre Kojeve, Introducere in lectura lui Hegel
Soren K., Farame filosofice
M.H., Fiinta si timp
Nice, Antichristul
Wittgenstein, Insemnari postume
Rorty, Contingenta,ironie si solidaritate
Freud, Angoasa in civilizatie
Foucault, Cuvintele si lucrurile
-si romani
Blaga, Eonul dogmatic
Liiceanu, Despre limita

Lista de literatura a Ironistului:
Hamlet
Lolita
Narcis si Gura de Aur
Portretul lui Dorian Gray
In cautarea timpului pierdut
Houellebecq, Particulele elementare
Dostoievski, Insemnari din subterana
Maestrul si Margareta
Suflete moarte
Kafka, Scrisoare catre Tata

anda grarup said...

@arthur, merci frumos!! Realizez ca am un minus hotarit in ceea ce-l priveste pe Houellebecq..nu i-am citit nicio carte!!
Interesanta si ta lista filisofica. Eu ii aprofundez acum pe greci, fiindca teoria moderna de antropologie face maaare referire la ei!! Citeodata am senzatia ca e chiar o moda aici in Nord :-))

Unknown said...

Houellebecq este tot ce poate fi mai bun, cred. e in continuarea traditiei lui baudelaire, doar ca ceva mai sumbru.

Anonymous said...

acum am vazut leapsa. incerc sa raspund desi imi va fi foooarte greu sa aleg (numai) 5 carti:D

Anonymous said...

am primit leapsa. mersi:) (dsociu)