Pages

Tuesday, September 18, 2007

The Time Traveler's Wife,
de Audrey Niffenegger

…ca si “Man Walks into a Room” este o carte aflata la granita dintre fictiune si fantastic. Dar, spre deosebire de cartea Nicolei Krauss, "Sotia calatorului in timp" este o experienta surprinzatoare, incredibil de emotionanta si cu totul remarcabila. Asta mai cu seama daca incepi cartea, asa ca mine, cu o doza suficienta de suspiciune, generata probabil de prezentarea mult prea exuberanta, de pe coperta spate, a celor de la The Times: “Wonky, sexy, incredible!...Aceasta este extraordinara poveste de dragoste dintre Clare si Henry. Henry o cunoaste pe Clare cind ea avea 6 ani, iar el, 36; se casatoresc cind Clare avea 22 de ani si Henry 30”!! Hmmm...cam mult love story si cam mult SF pentru gusturile mele literare, insa ilustratia cartii (nu degeaba Niffenegger este visual artist) a avut impactul hotaritor: am cumparat-o si n-am mai lasat-o din mina doua zile! Cind am terminat-o, eram in transa, nutrind un respect nemarginit pentru incredibila abilitate a scriitoarei de a transforma batrinul si plictisitorul roman de dragoste in ceva proaspat, neconventional, original si ... naucitor.

Deci: Henry DeTamble este calator in timp. O mutatie genetica extrem de rara, face ca, in diferite momente, mai ales in cele de stress maxim, Henry sa dispara pur si simplu din timpul real, lasindu-si in urma hainele si efectele personale, pentru a se trezi apoi gol-golut, intr-un alt loc si, evident, intr-un alt timp. Deseori trebuie sa fure haine si mincare si sa fuga de politie. Uneori, Henry se intoarce in prezent, plin de rani si suferinta. Alteori se intoarce in timp pentru a-si vizita propria versiune. De cele mai multe ori, insa, Henry se intoarce intr-o poienita din apropierea casei lui Clare Abshire, unde o intilneste pentru prima oara, cind avea 36 de ani iar ea 6. Henry stia atunci ca, in trecutul lui si in viitorul ei, Clare ii este sotie, sufletul pereche. Fetita se indragosteste de el si asteapta, in secret, momentul in care il va intilni in timp real....
Cam asta e linia de timp a romanului: o povestire cronologica din punctul lui Clare de vedere si o pendulare haotica in timp si spatiu din perspectiva lui Henry. Insa “Sotia calatorului in timp” este mai mult decit aceasta calatorie in timp. Este un roman care exploreaza dragostea neconditionata dintre un barbat si o femeie, nevoiti sa traiasca sub acest belstem temporal, absolut incontrolabil. Faptul ca Henry stie ca va muri la 43 de ani, lasindu-le in urma pe Clare si pe fetita lor, Alba, are un puternic efect dramatic asupra povestii. Dramatismul este cu atit mai accentuat cu cit Alba mosteneste mutatia genetica a tatalui si ea insasi este un calator in timp!!!

Imi dau seama cit de greu e sa explic, asa la rece, ceea ce se intimpla pe parcursul a peste 500 de pagini din roman, pentru a arata de ce cartea asta, aparent incurcata, este atit de miscatoare! Poate o fraza, dintr-o scrisoare pe care Henry i-o scrie, dupa citiva ani de casnicie, lui Clare, convinge mai bine: “Clare, vreau sa-ti spun din nou ca te iubesc. Dragostea noastra a fost firul prin labirint, plasa de sub picioarele dansatorului pe sirma, singurul lucru sigur, din toata lumea asta, in care cred. In noaptea asta am realizat ca dragostea pe care ti-o port are o densitate mult mai mare decit mine insumi”. La final, cind Henry, la 43 de ani, vine din timp ca s-o intilneasca pentru totdeauna, pe Clare, cea de 82 de ani, mai ca mi-a trebuit batista! :-)
O carte de vreo 4 stele jumate’!!

6 comments:

Anuka said...

Ti-am spus eu...

Vezi ca e cam spoiler ce ai scris tu.

Sofia

anda grarup said...

@sofia: am zis ca trebuie sa scriu despre cartea asta dupa ce am terminat "Man Walks into a Room", asa ca o comparatie intre doua carti cu idei superbe; una dezvoltata genial (asta) si cealalta i-ro-si-ta (cartea Nicolei Krauss). Prin urmare, in demonstratie imi trebuia plotul :-) Si oricum, "Sotia calatorului in timp" e mult mai mult de ce am divulgat eu aici!! Ai auzit sa fi aparut in Romania?

Anonymous said...

Cartea apare in curand si in Ro.

anda grarup said...

@dora: ma si miram sa nu apara!! :-) Prea a fost un best-seller in vest!!!

Anonymous said...

Hello! Si eu citesc acum cartea,am terminat cam 200 de pagini (cu maaaaare greutate) si recitesc niste reviewuri de pe amazon, poate imi aduc aminte de ce am comandat o?!? Nu mi se pare o poveste de dragoste, personajele mi se par putin dezvoltate, si nu m au facut deloc sa mi pese de ele. Prea multe detalii, iritant de multe, ce manaca de fiecare data, ce imbraca?!? nu inteleg scopul acestor descrieri. Plus, niste actiuni fara rost. Continui!Superb,,,cati barbati pe care ii cunoasteti ar descrie o pereche de pantaloni drept superbi? sau peisajul superb? eu nu am avut norocul. Dialogul mi se pare fortat,deloc adaptat varstei( ma refer la cel dintre Clare si Richard, desi, la fel de mult m a socat cand henry de 34 de ani ii spune lui henry de 5 ani : asa e mai sinestezic! sinestezic?? eu a trebuit sa ma uit in Dex! Si, cel mai putin credibil , si totodata cel mai creepy : un barbat de 40 de ani apare GOL in fata unei fetite de 6 ani...si , din acest moment incepe povestea de dragoste din punctul ei de vedere! Common! este absurd!Actiunea continua, Henry avand cand 35, cand 40 (and so on) si Clare 6 ani, 13 ani, 15 ani. Stiu ca este doar o carte, si nici nu sunt asa o pudica( desi nu cred k asta este relevant ) dar, ganditi va un pic la situatie , si mai ales, as vrea sa citesc opiniile voastre...de ce v a placut cartea asta atat de mult?!? (o sa revin cu comentarii daca o termin)

anda grarup said...

@virgi, hai mai ca nu era chiar GOL, cind Clare l-a vazut pe Henry. Tocmai ce-i aruncase prosopul de plaja, in tufisul dupa care se ascundea!!! :-)) Cit despre virste si actiune, tocmai asta are legatura cu dragostea; sint destinati unul altuia: Henry stie, iar Clare simte!! Nici maladia lui Henry de a se rataci in timp, nici moartea lui nu i-a impiedicat sa-si traiasca povestea de dragoste...fiindca este o POVESTE DE DRAGOSTE...neconventionala, e drept, dar este !!
Iti urez rabdare sa o termini...poate o sa-ti schimbi parere adespre ea :-)