Pages

Sunday, March 08, 2009

Domnii Raef si Etah
Am recitit weekendul asta “By Night in Chile” (A New Directions Book , 2003) a lui Roberto Bolano, una, cred, dintre cele mai bune carti ale literaturii sud-americane de la 1990 incoace. Nu doar chestionarul lui Catalin mi-a amintit de ea (acolo i-am ales finalul drept cel mai tare final de roman citit vreodata), dar si aparitia recenta a traducerii romanesti “Nocturna in Chile”, la Editura Curtea Veche.

By Night in Chile” este confesiunea halucinanta, de o noapte, a unui muribund-parintele Urrutia- ale carui amintiri creioneaza, delirant, relatia bizara dintre Biserica, Arta si putere intr-o societate opresiva, ca cea a deceniului 8 in Chile. Confesiunea parintelui e halucinanta, insa concluziile acesteia, ca si unele personaje invocate, sint cit se poate de reale. Jünger si Neruda sint exemple de scriitori reali care, direct sau indirect, au ales sa serveasca sistemul; unul opresiv, brutal. Au inchis ochii si au tras foloase (fiecare de la sistemul lui). Ei au ramas celebri...insa multi altii, ca Maria Canales, s-au ales, in urma colaborarii cu puterea, doar cu o faima efemera. Insusi parintele Urrutia – preot ca formatie, insa poet si critic literar prin vocatie – moderat de altfel, se vede nevoit sa ingenuncheze, fara folos, in fata Juntei militare si sa predea lectii de marxism lui Pinochet. Cine l-a impins la asta?? Frica, Mr. Raef: frica ce se transforma, apoi, in ura.

De altfel tot Mr. Raef a fost cel care l-a trimis pe Urrutia, in calitate de preot, in Europa, ca sa studieze metodele de supravietuire a Bisericii. Biserica, si ea, aservita puterii, amenintata insa, din chiar interiorul ei: de porumbei, mai exact de gainatul lor acid. Iar, de-aici, de pe batrinul continent, Urrutia a inteles ca Biserica a ales sa supravietuiasca prin opresiune; prin vinarea si uciderea porumbeilor, cu soimi special dresati de insisi slujitorii Domnului. Doar parintele Antonio din Burgos face opinie separata si considera porumbeii, acolo si ei, niste creaturi ale Domnului, in ciuda gainatului lor acid.

Prostitutie politica a Bisericii si a Artei. Suportabila pina la un punct. Pina la punctual in care “the wizened youth” cedeaza…. “and then, the storm of shit begins”.

By Night in Chile” e o satira scurta si densa a la Borges. Deliranta a la Ferdydurke. E insa, peste toate, un manifest al constiintei umane....destul de stingist, desigur :)

21 comments:

pantacruel said...

by night & by the way
"la multi ani!" :)

Anonymous said...

am citit despre el pe blogul lui Whitenoise si m-am precipitat in librarii sa vad ce e tradus in FR. Si am vazut cu bucurie ca toata opera, si in editie de "buzunar". Asa ca mi-am luat "Littérature nazie en Amérique" si "Des putains meurtrières". Primul e absolut delirant, de-abia astept sa-l citesc si pe al doilea:-)

anda grarup said...

@panta, multumesc :)) Pe-aici zile de-astea, ca 8 martie, trec pe nesimtite. Exista o zi a mamei, undeva prin mai cred, urmata evident si de una a tatalui, asta ca sa nu fie discriminare :))

@raluca, da; acum imi amintesc ca tot la Whitenoise am vazut ca a aparut si in romaneste. Traducerea lui 2666 in engleza a aparut anul trecut, asa ca incerc sa mi-o procur (oricum in librarii, n-am vazut-o inca)!

Anonymous said...

si de nervi, asa, imi iau si roberto bolano!

anda grarup said...

@capricornk,:)) Bolano nu trebuie ratat; si nici Oates!! Shopping placut!! La Viena sigur gasesti tot ce-ti doresti!!

Anonymous said...

:) mi-am comandat aseara de la prietena mea de la metropolis si oates si bolano, tot ce avea! (numai cate doua din fiecare, printre care si nocturna in chile! ca sa vezi ca sunt om serios:)

white noise said...

vestea buna e ca s-au gasit cateva chestii inedite in manuscrisele lui Bolano.
abia astept sa se traduca tot si la noi.

a mai aparut O stea indepartata, cred ca trebuie citita neaparat, mie mi-a placut mult mai mult decat Nocturna

anda grarup said...

white, de chestiile astea zici? :) Si eu sint curioasa, mai cu seama ca ar exista si cea de-a sasea parte din 2666 (carte pe care tocmai mi-am comandat-o).

white noise said...

da la astea ma refer. si cine stie ce o mai fi ramas in manuscris.
eu vreau si volumele lui de poezie.
dar nu stiu spaniola :(

anda grarup said...

@white, stii ca tocmai i-a aparut in engleza The Romantic Dogs, volum de poeme?

Anonymous said...

nu stiu de ce, povestea cu manuscrisele lui bolano care se tot gasesc mie imi miroase a negrisori.

white noise said...

ma bate gandul sa mi-o comand si eu. stie cineva daca amazonul trimite carti in ro?

anda grarup said...

@white, din ce am am auzit, poti sa ti-o comanzi daca ai un visa sau mastercard. Daca nu reusesti, te pot ajuta :))

@Anonymus, nu-s ce sa zic, insa nu-i imposibil. Dar, totusi, stilul lui Bolano, nu-i usor de reprodus...

Anonymous said...

@anda: mi-am luat acum de aici si Gravedigger´s Daughter si 2666; pe langa Das Spiel des Engels, cum bine ziceai:) a lui Zafon; bine, primele doua sunt in engleza, totusi:) mi-am mai luat Revolutionary Road si the Reader, ca nu vreau sa vad filmele fara sa fi citit cartile si The Road a lui CormacMcCarthy; 2666 este imensa, are 900 de pagini format mare, asa ca pregateste-te:)

anda grarup said...

@capricornk, te rasfeti :)) Si-ti admir hotarirea sa te joci cu ingerul...in germana. Succes!

white noise said...

@anda- multumesc, am card, de taxele postale mi-e cam nu stiu cum, dar cred ca o sa incerc candva

Anonymous said...

@white noise: Da, Amazon trimite si in Romania, iti vin la posta, nu mai trec prin vama etc, dar dureaza un timp (ultima data, la mine, vreo 2-3 saptamini). Cartile-s ieftine, iar taxa postala o poti fenta: se dizolva cind comanzi "pachet" de trei-patru volume.

white noise said...

@Veronica- multumesc muuuult, asta-i o veste tare buna

anda grarup said...

@ahhh, pai si din UK pina-n DK tot 2-3 saptamini dureaza :)) Io de obicei imi cumpar carti de la categoria used (care de fapt sint noi), insa al caror pret e mult mai mic decit cel afisat de amazon. Pentru o carte, taxa postala (din UK) e de 3 lire pentru Uniunea Europeana. Am comandat si de pe amazon Germania, nitel mai ieftin transportul, insa tot in doua saptamini a ajuns pachetul!! :))

@Veronica, tu comanzi new books de-ti vin la pachet? Sau gasesti acelasi distribuitor??

Anonymous said...

Da, eu am comandat noi. Doream o anumita carte, insa jos mi se mai recomandau alte doua, de exemplu, care intimplator chiar mi se potriveau - trei Nabokov! Practic, una o primeam gratuit, cam asa iesea (sau puteam interpreta ca mi se anuleaza taxa). Oricum, iesea bine, cam la un milion si ceva de-al nostru pe trei volume. Si ce editii frumoase!
Astea vin din SUA, credeam ca de aceea dureaza. Poate vin cu vaporul! :)

Anonymous said...

daca s-a descurcat ackroyd cu stilul lui wilde si iovan cu al lui mateiu caragiale, s-or descurca si altii cu bolano :)