Pages

Friday, May 30, 2008

Infundibul cronosinclastic
Crono (kro-no) inseamna timp. Sinclastic (sin-clastic) inseamna curbat in acelasi sens in toate directiile, precum coaja unei portocale. Infundibulum (in-fun-di-bu-lum) este un cuvint in limba latina, prin care romanii de pe vremea lui Iuliu Cezar desemnau o plinie. Daca nu stii ce-i aia o pilnie, roag-o pe mamica ta sa-ti arate”.

Asa explica, in Sirenele de pe Titan (Humanitas, 2007), Kurt Vonnegut ce e ala un infundibul cronosinclastic. Mii de astfel de infundibule s-ar gasi prin ditamai Sistemul Solar, iar magnatul Rumfoord si ciinele lui, Kazak, au avut ghinionul sa treaca printr-unul necartografiat, aflat la vreo doua zile departare de Marte. Rezultatul unui astfel de pasaj nefericit e ca cei doi s-au transformat in cimpuri de particule energetice si doar o data la 59 de zile, cind planetele intersecteaza fluxul lor de particule, se mai pot rematerializa. Atunci Kazak musca, iar Rumfoord prevesteste viitorul. SF, nu??? Ei bine da...si nu :-)

Nu, fiindca prin infundibulul cronosinclastic, Vonnegut isi lanseaza reflectia satirica despre sensul vietii, despre incapatinarea cu care pamintenii refuza sa vada ceea ce e evident si sub nasul lor si sa caute, in schimb, sensuri undeva “acolo sus”. “Omenirea, nestiutoare in privinta adevarurilor care se afla in strafundurile fiecarei fiinte umane, privea in afara, inainta mereu spre exterior. Ce spera omenirea sa afle in inaintarea ei exterioara era cine anume era responsabil de intreaga creatie si care era sensul intregii creatii”. (pag. 11). Care? Pai noroc de Rumfoord si infundibulul lui, ca doar asa s-a putut descoperi ca omenirea a fost de fapt creata pentru a-i transmite lui Salo, faptura-mecanism de pe Tralfamadore, o piesa de schimb pentru nava lui zburatoare. Asa ca exista “cineva acolo sus” care determina totul acolo, jos, iar “pamintenii se comportau intruna ca si cum in cer s-ar fi aflat un ochi mare, lacom de spectacole”(pag. 263). Rumfoord e doar un intermediar intre sus si jos. El pune la cale o Biserica, a Dumnezeului indiferent, cu care manipuleaza multimea, care se lasa manipulata, hehe, in scopuri nobile. Fiindca a ajuns Rumfoord la concluzia ca omenirea va fi unita doar in fata unui atac extraterestru. Da’ mai intii tre’ sa-si trimita nevasta c-un nataru bogat pe Marte, sa-i intoarca pe Pamint si de acolo sa-i trimita pe Titan (satelitul lui Saturn), loc in care nataraul realizeaza sensul vietii...Nu spun care e de fapt, ca e evident :-)

Si-uite-asa a reusit Vonnegut, cu SF si cu umor (mult umor), sa expuna o filosofie mare intr-o satira sociala care atinge si Biserica si puterea militara, dar si Bursa de Valori. Jur ca e primul antropolog, din aia pe care i-am citit eu, capabil sa se exprime (ceea ce e cel mai greu lucru pentru un atropolog:-)) pe intelesul tuturor. Si asta chiar daca SF-ul e ...hmmm, nu chiar pe intelesul meu. Probabil ca tocmai de aceea m-a cam luat cu somn la unele descrieri, ca cea a aterizarii martienilor la Boca Raton, sau a pasarilor titanice, pure si albastre. Si m-a mai enervat ca a lasat in ceata vreo citeva idei, ca cea a “anarhiei hipnotice” si a modelului facultatii ca un nor, unde nimeni nu se duce. Adica “ori pricepi pe loc ce-nseamna, [...] ori n-are niciun rost sa incerc sa iti explic” (pag. 254) :-) Alminteri, nu pot sa zic decit ca Vonnegut rulz si sa ma rusinez inca o data ca l-am tot ocolit pe motiv ca e sefist!! De fapt rusinea, a-nceput de-aici.

P.S. Il invidiez (si cred ca orice alt interactive designer l-ar invidia) pentru viziunea asta despre Mercur: “Mercur nu are atmosfera, asadar, cintecul pe care-l cinta este simtit doar prin atingere”...pe mine asta chiar m-a atins la corazon!!

10 comments:

Anonymous said...

yessss! ce ma bucur! aveam niste emotii, sa stii, ca vonnegut are altele mult mai bune. chiar muuult mai bune :) sper sa mai vrei, n-o sa-ti para rau. abatorul 5, mama noapte - astea sigur o sa-ti placa

anda grarup said...

Le-am si pus pe hold, saru'mina :) In Sirene exista, ce-i drept, niscai balast (parerea mea), dar si niste formulari de-a dreptul geniale!! Daca la astea mai adaugi si umorul/sarcasmul lui Vonnegut, iese clar cu plus!!

pantacruel said...

asa anda,
cum sa-l tratezi tu, tocmai tu, cu raceala pe vonnegut. tocmai pe vonnegut? :)
are dreptate luciat, in tot ceea ce spune despre american - genialul satitic, catalogat pe nedrept autor de sf-uri.
acum vreo 6, 7 ani cand a aparut la noi 'abatorul 5' l-am citit din curiozitate. auzisem lucruri bune despre el. era atat de bun ca nu imi venea sa cred cum de pasionatii de 'citiri; nu lasa naiba totul din mana pt a se apuca odata de vonnegut.
din pacate am ramas doar cu 'abatorul 5', din cauza felului meu dezordonat in care imi aleg cartile. haotic si mereu la primul impuls.
dar lasa ca ma pun eu mana pe restul de... 26 de romane ale individului si, citez din nou din luciat asta, o sa ii vin eu de hac pana la pensie. daca o mai apuc, pe pensie! :)

Anonymous said...

ce ma bucur c-am vazut ca ti-a placut si tie, eu tocmai m-am apucat (doua pagini azi in metrou:) de Abatorul 5 si mi-e un pic frica sa nu ma dezamageasca!

anda grarup said...

@panta,repet spasit, mea culpa ca-l clasai pe Vonnegut la sefisti de neexplorat :D Acu' tre' sa ma revansez cumva.

@capricornk, te inteleg! Io si dupa ce am cumparat Sirenele, m-am uitat piezis la ea vreo luna, ca suna freaky rau prezentarea de pe coperta. Da' am mers pe mina luciatei; daca nu-mi placea, ea era de vina :))Spor la lectura!!!

Io acum ma lupt cu Lenz care e cam dificil. Scrie misto, da' daca nu te concentrezi adinc si n-ai rabdare, iti vine sa-l pui frumos deoparte; iar la caldurile astea de-aci, numai de concentrat nu-mi arde!!! :D (ca sa ma-ntelegeti, de vreo doua saptamini, in Scandinavia sint temperaturi de 25-32 de grade, asa ceva!!)

pantacruel said...

off topic, desigur :)

apropo de danemarcile alea...
stii ceva de vreun "festival al scoicilor"?
cel putin eu asa am inteles. ca la inceputul lui iulie,
cand, pe caldurile celea scandinave :),
voi trece pe langa groapa sarmanului yorick si filmele a nebunului von trier voi fi intampinat cu... scoici sarate,
ci nu ca la noi, doar cu paine si sare.
abia astept sa vad cum sunt librariile alea daneze :)

anda grarup said...

De-un festival anume-al scoicilor, n-am auzit, insa stiu ca mai la sud de Copenhaga exista un Festival al fructelor de mare (Skaldyrfestival) dar ... care, din pacate, a fost deja, pe 7 iunie :) Si acu' sincer, io prefer scoicile irlandeze in sos alb de unt cu usturoi...yummmi! Asa ca, sa nu-ti para rau! Ce-s buni, buni pe-acilea si-ar trebui sa-ncerci sint crevetii uriasi (tiger rejer), carnosi si putin albastri..
Cit despre librariile daneze, arata bine si pline; mai putin bine arata, insa, preturile. Adica, o carte nou aparuta si eventual traducere e undeva pe la 35 de euro. La reduceri, le gasesti insa cu vreo 10-15 euro, iar la si mai reduceri, chiar cu 7. Insa deh, piata redusa - costuri mari. In atari conditii, traiasca Poliromu' si Amazonu'!!!

pantacruel said...

:)mange tak for venligheden

ei lasa ca e bun si un ziar, in cazul asta.nu ma mai complic cu bookuri de 35 de euro.
oricum... 'det forstar jeg ikke' o iotă din maidaneza aia! :)
iar la banii astia transfer vreo 4 carti bune rau de la carturesti la mine in biblioteca!
traiasca 'tiger rejer'. deci.

anda grarup said...

det var så lidt, panta :-) Si nu-ti fa probleme cu-ntelesu' ca mai nimeni nu intelege daneza; chiar si dintre ailalti scandinavi. Sa nu mai zic de vorbit. Boala de git, nu alta!! Ce e fain, e cum se distreaza danezii pe seama strainilor cu expresia rød grød med fløde :D

pantacruel said...

rødgrød med fløde, zici?
aha...de aici, carevasazica, s-a inspirat wang kar wai la ultimul sau film, 'my blueberry nights' :)